perjantaina, tammikuuta 24, 2020

Metsää kaadetaan ennätystahtiin!


Kuva: IJL - Helsingin Vuosaaren sataman rakennustyömaalta - nykyään tältä alueelta viedään Metsäliiton Äänekosken selluloosa muun muassa Kiinaan. Kuva otettu entiseltä kaatopaikan kukkulan päältä, jota on koetettu maisemoida.


...
HS:

Metsää kaadetaan ennätystahtiin, ja tulot virtaavat etelään: ”Kun fyysinen etäisyys metsään kasvaa, niin henkinen etäisyys kasvaa myös, ja metsää on helpompi hakata”


...


Ilkka Luoma 

"Niin metsä tulee vastaamaan, kuin sinne huudetaan" -vanha liperiläinen sananlasku

Nyt hakataan hakkaamisen innolla, kun vielä uudet hienostuneet biotuotetehtaat imuroivat jopa kasvavaa puustoa loputtomiin sellukeittämöihin, joista puoliraaka-aineen matka jatkuu esimerkiksi Kiinaan, joka pakkaa kaiken pahviin. Kiinan tarve lisääntyy myös takapuolipehmossa - aikansa, kunnes huomataan, että kasvavan metsän hakkuu selluksi on liki ympäristörikos.

Metsä on luonnonvara, jolla on tehtävä - ollut jo vuosisatamiljoonat. Metsä on kokonaisvaltainen eliöstö - ikäänkuin yksi olio, joka hengittää sisään - 'samaan hiileen' - hiilinielupalkeena, joka voisi olla Suomessa ylihuomenna tulonlähde. On monia maita ,joilla on toivottoman vähän metsäpinta-alaa - meillä on, ja vähän ihmisiä. Olemme puolityhjä, mutta metsämme eivät vielä!


Valtion on järjestettävä kokonaisvaltainen metsiemme hoito- ja ylläpito-ohjelma

Kiinassa ei voi omistaa maata - yksityisesti. Metsä on "kaikkien" - se on merkittävä osa biosfääriä, joka lopulta elättää meidät kaikki. Kiinassa luonnonmetsiä ei hakata selluksi. Metsäliiton Äänekoski hoi! - Entä, jos Kiina kieltää nykyisten kertakäyttöpahvilaatikoiden käytön?

Metsä ei saa olla pelkkä tulonlähde - omistajilleen

Metsä on
hengittämö, joka tuottaa valtavat määrät myös happea, josta me ihmiset olemme täydellisesti riippuvaisia. Metsä on myös hiilinielu, joka voi padota ylisuurta ympäristöjälkeämme, joka lienee hiilidioksidin osalta per capita eräs suurimpia?

Metsänomistajilla on ehdottomasti myös yhteiskuntavastuu

Ei voi olla niin, että perimys- tai muin tavoin yhdelle - perheelle, suvulle on jyvittynyt satoja hehtaareja sellaista biokasvustoa, jolla on kokonaisvaltainen biosfäärillinen merkitys - koko eliöstölle. Tällaisesta omistusominaisuudesta ei voida tehdä rahaa - vain harvoille.

Pitkässä juoksussa valtion on otettava haltuun merkittäviä määriä lisämetsää - yhteiskuntahyöty edellä - se on tosin yksilöedun vastaista, mutta kokonaisvastuullista.

...
[24]
EKSTRA

Ei kommentteja: