perjantaina, tammikuuta 24, 2020

Työmobilisaatiot I ja II - enemmän kuin poliittista puhetta



*

...

HS:

Työllisyystavoite lähenisi kahdella uudistuksella

...


Ilkka Luoma 


I - Sähkö ja tieto maan alle turvaan myrskyiltä
Työllisyystavoite ei täyty puheilla, eikä hienoilla aikomuksilla. Työllisyys kohentuu tarjoamalla työtä. Valtio voisi nyt poikkeustilanteessa tehdä poliittisista puheista toisin eli järjestää työmobilisaation.

Nyt monia närästää sähköyhtiöiden monopoliasemasta tekemät kiinteiden kuukausi- ja siirtomaksujen korotukset, vedoten suuriin investointeihin - johdotukset maan alle - suojaan lisääntyviltä myrskyiltä. Perustelu on sinällään oikea, mutta toteutus pitää ottaa yhteiskunnalle - omistuksineen!


Nyt järjestetään valtio-ohjatusti työmobilisaatio, jossa työllistetään projektina - 2-3 vuodeksi 40.000 ihmistä. Valinnat osiltansa syrjäytyneisiin nuoriin, pitkäaikaistyöttömiin ja yli 50-vuotiaisiin. Valinnat tehdään soveltuvuus edellä - tehtäviä on a' sta ö' hön.

Kyseessä suuroperaatio, jossa Suomi kaivaa maahan kaikki järkevästi ajatellut sähkö- ja tietoliikennekaapelit sekä edelleen soveltuvin osin samoihin kaivantoihin muutkin johdot, muun muassa vesi- ja jätevesiputket - järkevästi suunnitellen.

Suomi jaetaan piireihin tai siten miten se on suunnittelun, valvonnan ja työvoimasaannon osalta fiksua. Vastuu jaetaan piireittäin ja päävastuu asetetaan keskelle Suomea, jotta näinkin annetaan malli Suomen olosta muuallakin kuin Kehä III' n sisällä.

Koko "maan alle suojaan" projekti kestänee yli viisi vuotta, ja maksaa parin ydinvoimalan verran, mutta saavutettu hyöty on varmasti suurempi. Projekti on järkevä ja motivoi tekijöitään. Projekti aloitetaan esisuunnittelulla, jolle PM Sanna Marinin hallitus antaa viiden miljoonaan esisuunnittelurahan.

Samalla hallitus kasaa nopeasti lain, jolla otetaan kaikki ne sähköyhtiöt valtion osuuskuntaomistukseen, joilla on kaapelointia monopolina Suomessa. Haltuunotto tarkoitaa yli 50 prosentin omistusta. Sekin maksaa, mutta varmasti tuottaa takaisin noin 20-30 vuoden kuluessa, ja kansalaiset saavat hallittua maksupolitiikkaa ja myrskykestävyyttä + muut hyödyt, kun syntyneet "yhden kerran kaivannot" hyödynnetään laajemmin.


...
II - Metsät - piilevä elinvoima ja taloudellinen uusmahdollisuus - luo myös työtä
On eräs hyvä liperiläinen sanonta: "Vähemmän puhetta, enemmän tekoja". Nyt tämä toimii tässä. Työtä - työn pitää olla lapsiperheiden ohella valtiomme erityisessä huolehdinnassa.

Perustetaan valtiojohteisesti työllisyysmobilisaatio, jossa 20.000 sopiv
asti valittua pitkäaikaistyötöntä, syrjäytynyttä nuorta ja ulkotöistä kiinnostunutta projisoidaan lisäämään Suomen kykyä olla hiilineutraalivaltio eli vahvistetaan voimakkaasti hiilinielujen osuutta - se tarkoittaa metsänhoitoa ja -istutusta [LINK].

Perustetaan koko maan kattava projektiorganistaatio, joka tutkii järkevästi missä metsitetään, missä hoidetaan, missä perustetaan uusia luonnonpuistoja - jopa niin, että osa luonnontilaistamista asetetaan koskemattomuuteen. Annetaan metsän elää laillansa - onhan se lopulta "kokonaisvaltainen eliöstö"!

Lisäämme tällä työllisyysmobilisaatiolla metsiemme kykyä vastata hiilineutraaliusvaateisiin - ehkä jopa niin, että voimme myöhemmin myydä ylijäämäämme muille valtioille. On hyvä huomata, että Suomi onkin keskimäärin suuri pinta-alaltaan ja kohta ihmisistä "tyhjä" - ellemme lisää syntyvyyttä.


"Metsä on Suomen tuki" -sanotaan Savonlinnan Punkaharjulla. Metsä on enemmän, se on myös ihmisten tuki ja mielenrauhan tyyssija. Annetaan kansalle, mitä kansa haluaa. Emme hakkaa metsiä selluksi ja siitä eteenpäin kiinalaisille kertakäyttöpahvilaatikoksi ja takapuolipehmoksi, kun vesikin on keksitty.

Siis metsät kuntoon. Samalla järjestetään istutustalkoot, jokainen suomalainen saa istutusvelvollisuuden (ostettuna palveluna tai itse operoiden) - kukin istuttaa ikävuosiensa mukaisen määrään puuntaimia sopivaan paikkaan, jotka asetettu työllisyysmobilisaatio-organisaatio kullekkin osoittaa.

Tämä metsänhoitoprojekti tuottaa varmasti takaisin, kansa huomaa sen hyödylliseksi operaatioksi ja samalla Suomi tulee laajemmin tutuksi "keuhkojaan myöten". Käykäämme metsiin, tuottamaan itsellemme hyötyä ja mielenterveyttä ja osallistumisen riemua, johonkin sellaiseen, joka koetaan tarpeelliseksi.
.



...

Ei kommentteja: